Nieuwe spelregels per 01-09-2020 (+ extra uitleg strafworp)

 14 september 2020 om 23:21 door Eric

Korfbal is een sport die met de hand wordt gespeeld binnen een rechthoekig speelveld, waarbij twee gemengde teams proberen de bal in de korf van het andere team te krijgen. De belangrijkste kenmerken van de sport zijn allround vaardigheden, coöperatief spel, gecontroleerd fysiek contact, gendergelijkheid, het recht van spelers op beschermd balbezit, scoren en samenspelen vanaf 360 ° rond de korf.

De regels zoals hier gepubliceerd zijn de normale regels die worden gebruikt in alle door het KNKV georganiseerde wedstrijden. Bepaalde regels kunnen echter worden aangepast aan verschillende leeftijdscategorieën of spelvormen.

link naar de spelregel-page van het knkv

Bron: IKF / KNKV

=============================================================

Redactioneel (28-08-2020)

Er zijn veel regels veranderd. De belangrijkste zal ik hier opsommen:

1.Vooral de voetbalregel is een opvallende. Alleen opzettelijk is strafbaar. Dus bij per ongeluk aanraken, waarbij voordeel wordt gehaald  of de bal een enorme zwieper krijgt, is het niet strafbaar. Voorheen werd gekeken of de aanraking invloed op het spel heeft, maar in de nieuwste regel is dat van GEEN belang. Dus alleen fluiten bij opzettelijk voetbal (van knie t/m voet). 

2.Ook pittig is de strafworp, die wordt genomen door diegene wiens doelkans verloren gaat. Deze regel is duidelijk omschreven. Zelf nemen, Daar sta je dan.

Extra uitleg mbt strafworp bij herhaalde overtredingen bepaalde verdediger

Extra uitleg mbt strafworp bij 2e overtreding vrije bal

Een strafworp wordt genomen door de aanvaller die de vrije scoringskans heeft verloren, en dat is
ofwel
– de aanvaller die op het moment van de overtreding de vrije scoringskans had of zou hebben gehad;
of
– de aanvaller die op het moment van de herhaalde overtreding de vrije scoringskans zou hebben
gehad;
Als, naar de mening van de scheidsrechter, geen enkele speler een vrije scoringskans had op het
moment van de herhaalde overtreding, is de speler op wie die overtreding gemaakt is de
strafworpnemer.
In de specifieke situatie onder § 7.4 e) van een tweede overtreding tijdens het nemen van een vrije
worp die resulteert in het toekennen van een strafworp, is de strafworpnemer de aanvaller die de
vrije worp neemt.

3.Verder verdwijnen oude regels:

  • bal gevallen bemachtigen (Dus zittend de bal bal pakken, mag nu.)
  • bal op de vuist of op pols bij gebalde vuist (mag nu dus ook)  
  • hinderen door 2 spelers tegelijk. B.V. 2 heren die 1 heer hinderen mag nu. Bij overplaatsen naar de vrije heer levert het geen strafworp meer op, behalve als er te zwaar wordt gehinderd.

 

4.De scheidsrechtersworp (opgooibal) is vervallen. Maar verder wordt er geen info verstrekt, hoe dan te handelen, als geen van beide teams recht heeft op de bal.

  • Mijn conclusie is, dat het de scheidsrechter vrij staat hoe een beslissing te forceren. Ik vind dat dat het best kan met een opgooibal. Wellicht een sprintduel om de bal. Dat zijn wel de eerlijkste manieren. In ieder geval eerlijker, dan de bal aan 1 ploeg toe te kennen.

 

5.Verder heeft het knkv de mogelijkheid gecreëerd, om in de breedtesport (alle teams, behalve ON1)  dames als heer te laten spelen, of omgekeerd.

Een gemengde ploeg bestaat uit vier speelsters en vier spelers. De sekseverdeling mag in het breedtekorfbal worden losgelaten, indien er met hesjes wordt gespeeld, zodat het twee tegen twee principe blijft gehandhaafd. Als aanvullende voorwaarde geldt daarbij dat een speler of speelster in dezelfde wedstrijd altijd als dame of heer blijft spelen.

Zijn er vragen: mail naar redactie@oranjenassau.net

Eric

=============================================================

resume: het verdwijnen van sommige regels is vrij summier omschreven.

De verdwenen scheidsrechtersworp – scheidsrechter zoek het zelf uit.  Je bent vrij hoe een beslissing te forceren. Dus het gebruik van de opgooibal is toegestaan. Opgooien en influiten.

Ook bij de voetbalregel had men begeleiden van de tekst: het maakt niet uit of het voetbal invloed heeft op het spel, zoals vroeger. Alleen fluiten bij opzettelijk van knie t/m teen.

Geef een reactie