Paasweekend Recreanten 13-17 april 2017

 25 april 2017 om 19:25 door Eric

Ook het 14e paasweekend van ONze Recreanten ging naar het koude Noorden. Dit keer naar Nieuwolda, ver voorbij de stad Groningen en dichtbij de Duitse grens. Daar was weer een leuke, oude Oldambtser boerderij/groepsaccommodatie geboekt, waar we weer met z’n allen in konden. Bij dit soort boerderijen zijn het woonhuis en de schuur in elkaars verlengde gebouwd en zag je dus overal in de buurt.
 
 
De kamerindeling was dit jaar wel een probleem, want er waren maar een beperkt aantal 2-persoonskamers. Dus de alleenstaande dames bij elkaar, de heren bij elkaar en sommige partners uit elkaar. En ook was het dit jaar een komen en gaan van recreanten, dus hier en daar werd er ook geschoven met de kamerindeling, maar ook dat is allemaal in orde gekomen. Helaas kon Jan (Sas) dit jaar er niet bij zijn. Maar we hopen natuurlijk dat hij volgend jaar weer meegaat! Als eersten op de donderdagmiddag waren natuurlijk onze organisatoren Ron en Annemieke gearriveerd met in hun kielzog Anneke en Martin, Betty, Eric, Michel, Roel en Ria. Zij
dineerde in het gezellige snackbar/eetcafe in het naburige Scheemda.
 
 
Therese en Hans kwamen rond de klok van half 12 ’s avonds binnen vallen. Het werd natuurlijk weer gezellig laat de eerste avond (of moet ik zeggen: ’s morgens vroeg?) na het nuttigen van de nodige (alcoholische) dranken.
De volgende ochtend na het ontbijt kregen we gezelschap van Jeanette en Peter, die een dagje en een nachtje zouden blijven. De ochtenduren waren dit paasweekend bedoeld voor rustig wakker worden, ontbijten, een kopje koffie en kletsen en lezen én, onder leiding van Peter werd een heuse sjoelcompetitie gehouden!
 
 
 
 
Na de lunch werden we iedere dag verrast door diverse activiteiten.
Op vrijdagmiddag stond een bezoek aan de aspergeboerderij Doornbosch in Borgercompagnie op het programma. Jawel, ook in Groningen worden asperges geteeld (en verkocht). We kregen een uitgebreid verhaal van een enthousiaste familieboer, die het bedrijf van zijn ouders had overgenomen. Naast asperges worden in het seizoen ook aardbeien geteeld. De boer liet zien hoe de asperges werden geplant, vertroeteld en geoogst. Na een bedrijfsfilm mochten we mee naar het land om het allemaal “in het echie” te bekijken.
 
 
 
Daarna liet hij ons zien hoe de machinale verwerking ging en ja, zelfs werden de asperges machinaal geschild! Dat scheelt een hele hoop. Aangezien het nu oogstseizoen is, was het voor ons ook de manier om eens een keertje asperges te eten. Er werd dus flink wat ingeslagen om ’s avonds te kunnen eten.
 
 
Op traditionele wijze werden de asperges klaar gemaakt, gekookte aardappelen erbij en natuurlijk mocht de botersaus niet ontbreken. Er werd gesmuld en alles schoon op. Zelfs diegenen die het nooit gegeten hadden, vonden het lekker. Inmiddels waren Gert-Jan en Berta aangeschoven en zij hadden onze tijdelijke Mexicaanse recreante, Eira, meegenomen. Na het toetje dus weer gezellig aan de koffie en werd de sjoelcompetitie afgemaakt. Gert-Jan was de winnaar.
Na het ontbijt op zaterdagmorgen werd het programma voor die middag verteld door Ron. We zouden een stadstoer in Appingedam gaan maken onder leiding van een gids. Helaas gingen toen Peter en Jeanette weer naar het Amsterdamse terug om ook nog even bij hun familie te zijn. Dus ´s-middags op naar deze (jawel!) stad met stadsrechten en een eigen raadhuis. De gids, Ben Zuur, bleek ook nog raadslid te zijn geweest en we mochten dus (stieken) een kijkje nemen in de raadszaal van Appingedam…
 
 
Daarna naar buiten en de verschillende straatjes van Appingendam bekeken. Bij ieder straatje had Ben wel een verhaal en kende hij mensen (hoezo stad? Een groot dorp dus!).
 
 
Via het grachtje met de “hangende keukens” naar zijn ervaringen in de raadszaal en de problemen met de Groningse gaswinning. Het werd een interessante middag en ook het weer werkte mee. Wel koud, maar geen regen van betekenis en zelfs af en toe een zonnetje.
 
Bij terugkomst in de boerderij was het wachten op Hans met zoon en dochter, Sven en Lana. Lana had nog een (korfbal)wedstrijd, dus dat moest eerst even gebeuren waarna ook zij richting Nieuwolda kwamen. Het avondeten was een verrassing! Er was namelijk geboekt in een Wok-restaurant, opnieuw in Appingendam. En volgens de overlevering was dit het beste Wok-restaurant in de hele omgeving. Dus even opgefrist en terug naar Appingedam gereden. Na wat parkeerproblemen (ja, ook daar!) zaten we dan toch in het restaurant. Het was binnen een drukte van jewelste.
 
 
 
Maar het was inderdaad eten en gezellig! Heerlijk gegeten voor iedereen iets lekkers. In de accommodatie terug weer gekletst, wat gedronken en geboomd tot in de late uurtjes!
Op 1e paasdag (zondag) ontbijt om 9:00 uur. Daarna werd afscheid genomen van Roel en Ria die nog een ander feestje hadden en daarna op vakantie gaan voor de rest van het veldseizoen. Het programma voor die dag: Naar Bourtange en “De Sikkepit”. Bourtange is het (bekende) vestingdorp in Groningen, dat tijdens de Nederlandse Opstand is aangelegd als verdedigingswerk tegen de Duitse invasie in 1742. Het verdedigingswerk heeft de vorm van een ster, om zo de Duitsers buiten te houden en ze goed in de gaten te kunnen houden.
 
 
Na een rondje door het dorp onder leiding van een gids en een kopje koffie met cake, mochten we gaan boog- en buksschieten.
 
 
 
Het boogschieten ging ons wel redelijk af (Betty had het hoogste aantal punten), maar het buksschieten was een stuk lastiger!
 
 
Hans Slabbekorn won uiteindelijk met een groot aantal punten. Zelfs de begeleider kon niet over zijn puntenaantal heen, maar had wel hetzelfde aantal punten. Met hier en daar een spetter, bleef het gelukkig de meeste tijd droog. Bij het terug gaan naar de auto’s barste ineens wel een flinke bui los, maar gelukkig was dit aan het eind van deze leuke middag.
Bij terugkomst werd alles gereed gemaakt voor het eten. We zouden gaan gourmetten. Heerlijk gegeten dus.
 
 
Daarna gingen Berta en Gert-Jan richting het Amstelveense.
En natuurlijk werd hier en daar ook nog ons geliefde korfbalspelletje gespeeld. Er waren dit keer 2 palen, dus 10’en geblazen. Lana, Hans en Eira tegen Annemieke en Therese. Even een paar potjes gedaan en toen werd het te donker.
 
 
Dus aan de koffie en het avondgebeuren. Gezellig gekletst en het werd weer laat, maar gelukkig wel iets vroeger als de vorige twee avonden.
En toen was het alweer ten einde! De maandagmorgen brak aan met het gebruikelijke opruimen, koffers weer inpakken, nog even gezamenlijk ontbijten. Ook nog snel nog even een potje tienen, met Hans/Lana en Eira tegen Annemieke/Ron en Therese. Na de gebruikelijke koffie weer richting het Amsterdamse, behalve Eric en Michel, die er nog een weekje Duitsland aan vast plakken.
Volgend jaar alweer onze 15e editie van ons paasweekend en dit weer weer naar ons vertrouwde stekje in Limburg!!! Dat gaat vast weer heel leuk worden…..
 
Therese

Geef een reactie