Paasweekend Recreanten Oranje Nassau – 24 t/m 28 maart 2016

 29 maart 2016 om 14:34 door Eric

Het verslag van Therese:

Het 13e paasweekend is alweer voorbij. Zou het een “ongeluks”-weekend worden? Ja en nee. De eerste recreanten vertrokken dit jaar in de loop van de donderdag van alle kanten uit Nederland naar Opènde (op de grens van Friesland en Groningen) waar RANJA een nieuw onderkomen had gevonden om ons gezamenlijke paasweekend te vieren. Na het gebruikelijke pannenkoeken eten op donderdagavond, waarbij bleek dat de serveerster een midweekkorfbalster was en ons gelijk voor het volgende paasweekend uitnodigde om een partijtje te komen ballen tegen haar team, waarvan zij met haar 40 jaar de jongste was, was het wachten op de laatkomers, Therese en Hans. Normaalgesproken komen ze rond de klok van middernacht, maar omdat de reistijd nu veel korter was, zou het een uurtje eerder kunnen worden. Maar, vlak bij Drachten gaf de auto problemen en kon niet meer verder rijden. De ANWB en Ron&Annemieke werden gebeld voor hulp. Ron&Annemieke kwamen de spullen ophalen (waaronder natuurlijk de korfbalpaal!) en toen kon de auto op de opgeroepen oplegger van de ANWB naar Heerenveen. Hopelijk kan hij nog worden gerepareerd. Therese en Hans kregen een leenauto mee en rond de klok van half 2 kon het eerste en laatste biertje worden genuttigd, waarna iedereen het bedje op zocht.

—————————————————————————————————————————————–

De volgende ochtend na het ontbijt kregen we gezelschap van Jeanette en Peter, die een dagje zouden blijven, waarna de ploeg vertrok naar de activiteitenboerderij De Wartenster, waarbij we een spel deden dat heette “Arrow Battle” (het midden tussen paintbal, maar dan zonder verf en met pijl en boog, en het aloude spel trefbal). De spelers van het andere team werden “afgeschoten” met pijl en boog, waarbij de pijl voorzien was van een zacht bolletje aan het uiteinde. Het team dat als eerste alle spelers achter de achterlijn had, had verloren. Zo zijn er een aantal spelletjes gespeeld en het ging steeds beter!

teamfoto25maart16groot

Helaas is Annemieke haar nieuwe oorbel tijdens het spel kwijt geraakt, maar hierbij is het gelukkig dit 13e paasweekend gebleven! Na deze activiteit was het tijd voor lunch bij brasserie Kolkzicht in Surhuisterveen. Daar schoven ook Berta en GertJan aan. Een heerlijk en gezellig buffet stond voor ons klaar met vooraf soep, broodjes, beleg, melk/karnemelk en zelfs een heerlijke kroket!

kolk25mrt16

’s Morgens kregen we de opdracht om in teams voor het avondeten te zorgen voor een beperkt budget. De teams werden samengesteld door RANJA. Het voorgerecht zou worden verzorgd door Ria, Roel, Michel en GertJan. Het hoofdgerecht door Anneke, Berta, Betty, Therese en Hans. Het nagerecht werd gemaakt door Jeanette, Martin, Eric en Peter.

Dus iedereen nadenken over iets creatiefs om ’s avonds de anderen voor te schotelen, de inkopen te doen en voor de bereiding zorg te dragen. Peter vond het ook leuk om een grote menukaart te maken. Nadat iedereen in het huis terug was, werd er al gelijk begonnen met de voorbereidingen.

koken25mrt16

Aan het einde van de middag schoven ook Hans S, zijn kinderen Lana en Sven en een gast aan. Deze gast was een Chinese collega van Hans (jawel, helemaal uit China), Xiaoying Xing genaamd, die het weekend alleen was en pas in de loop van maandag zou terug vliegen naar het noorden van China waar ze woont en werkt. Ze was al drie maanden in Nederland voor het doen van onderzoek. Dat zij het weekend zou komen was natuurlijk al eerder aangekondigd, maar omdat niemand haar naam kon onthouden, werd ze algauw (door Jan) omgedoopt tot “Ping Pong”.

eet25mrt16

Het eten van de verschillende teams was zeker erg lekker! Het voorgerecht bestond uit een garnalen- of gerookte kip-cocktail, het hoofdgerecht was twee verschillende soorten pasta’s, zalm en gehakt, en het nagerecht werd een “grande dessert Opènde”, bestaande uit o.a. fruitsalade, ijs, soesjes in chocolasaus en heerlijke citroenvla. Met diverse wijn of bier erbij, smaakte het allemaal heerlijk!

orgel25mrt16

’s Avonds Peter gaf nog een riedeltje Nederlandse muziek weg op het electronisch orgel dat in de gang stond, dus iedereen erbij en meezingen. Voor Xing werd zelfs het Wilhelmus gezongen! Daarna werd er lekker gechilled in de aparte huiskamer met koffie, thee, paaseieren, een biertje, een wijntje en vooral lekker kletsen totdat het tijd werd om te gaan slapen.

—————————————————————————————————————————————–

Zaterdag om half 9 ontbijt, want voor het volgende onderdeel van het door RANJA georganiseerde programma werden we om 11:00 uur verwacht bij de struisvogelhouderij familie De Kreij in Boerakker. Eerst koffie en een film over de boerderij, toen nog een kopje koffie met een speciale struisvogel-eierkoek en daarna nog een powerpoint met uitleg van de boerin zelf. Toen de koffie op was en de boerin klaar was met vertellen, mochten we buiten in de wei de struisvogels zelf gaan bekijken. Wel oppassen geblazen, want met name de hanen kunnen agressief zijn.

struis26mrt16

Lana mocht de struisvogels voeren en Sven werd zelfs “geknuffeld” door de struisvogel-dames. Zijn dag kon niet meer stuk.

Er was zelfs een nestje met kuikens van emoes. Vader Emoe (Piet) zat met zijn kinderen onder de vleugels en mama-Emoe mocht er niet bij, bang dat zij de kuikens zou vertrappen, wat al eens eerder was gebeurd. Schattig om te zien hoe de kuikens af en toe onder de vleugels vandaan kropen om de wijde wereld te gaan verkennen.

Terug gekomen in het huis, bleek het zonnetje heel lekker te schijnen. Dus na de lunch is het toch weer gelukt (zoals ieder jaar) om buiten te zitten!

zon26mrt16

Sommigen oefenden nog even hun schot op de korfbalpaal en vooral Lana kon haar gang gaan als korfbalster in de dop.

Om half 4 werden we verwacht bij het bowlingcentrum in Marum, waar ruim 1½ uur fanatiek werd gebowld (Ron werd de algehele winnaar met 270 punten) en de eigenaar vond het wel prima als het potje werd afgemaakt.

bowling25mrt16

Dus over half 6 vertrokken we pas in de richting van het nabijgelegen Chinese restaurant, waar een heerlijk buffet klaar stond. Xing kon niets herkennen van wat wij “Chinees” noemen! Maar het was gezellig en lekker en voldoende te eten.

chinees26mrt16

Daarna nog even de paaskermis op, die daar vlak bij was. Lana wilde wel graag in de rups, maar niemand wilde met haar mee. Xing gaf toen aan dat zij het wel zou doen (ze was nog nooit op een kermis geweest, laat staan in de rups!). Dat werd voor haar wel de eerste en de laatste keer. Lana won nog een extra kaartje, maar had er voor die avond ook wel genoeg van, dus het kaartje werd niet (meer) gebruikt. Ballen gooien en de schiettent werden nog aangedaan, waarna de ploeg weer huiswaarts keerde voor het gebruikelijke avondborreltje en daarna lekker slapen.

Op de kermis: begin

Op de Kermis (vooruit)

Filmpje: Op de Kermis

—————————————————————————————————————————————–

Zondagmorgen mocht iedereen uitslapen, maar omdat het zomertijd werd scheelde dat niet zo veel. Dus iedereen was rond half 10 klaar om te vertrekken naar Houwerzijl voor de paasbrunch bij de Theefabriek. Om 11:00 uur zaten we gezellig aan tafel te smullen van diverse soorten broodjes, thee en koffie, allerlei lekkere jammetjes, kaas, worst, scrambled egg, etc. Na het eten konden we de theefabriek bekijken, dat als museum was ingericht met allerlei informatie over de import van thee, de verwerking en waarvoor thee allemaal kon worden gebruikt.

hoed27mrt16

In de middag zou Hans S. ons meenemen op een ontdekkingstocht in het Nationaal Park Het Lauwersmeer. We kregen opdrachten en vragen en als we het goed deden konden we kuikentjes verdienen. Lana en Sven waren in het complot betrokken en hielden de stand bij.

lopen27mrt16

We werden in drie groepen verdeeld en als opdrachten mochten we bloemen fotograferen, verschillende soorten schelpen zoeken en kregen we onderweg vragen over het geluid van de vogels, sprekende dieren en als laatste opdracht een puzzeltje met vogelnamen, die we aan elkaar moesten leggen, zodat de juiste namen van vogels werden gevormd. De blauwe route werd gevolgd op verharde paden, zandpaden, zonder en met windstoten, en tot twee keer toe een heel sompig pad dwars door het bos. Maar we hielden vol en na ongeveer 4 uur waren we uiteindelijk weer terug bij het beginpunt.

nat27mrt16

De warme chocolademelk en andere warme (en koude) dranken in een restaurant in Zoutkamp waren verdiend. Daar werden ook de laatste punten geteld en de winnaar bekend gemaakt. Een heerlijke middag gewandeld in de zon met soms een spetter.

Als avondeten had Xing en de familie Slabbekoorn een verrassing. Zij zouden “dumplings” maken voor ons, een typisch Chinees gerecht. Samen met de soep en stokbrood met nog wat restjes werden we weer getrakteerd op een heerlijk maal. Het bier en de wijn vloeide ook rijkelijk en er was niet veel animo voor koffie. We zaten gezellig aan de eettafel en Xing had een tweede verrassing voor ons. Ze wilde ons bedanken door het zingen van een oud Chinees lied, waarin wordt gezegd dat het moeilijk is om afscheid te nemen.

Filmpje: Lied van Xing

Ze heeft een heel leuk weekend met ons gehad. Daarna zongen wij voor haar het liedje van ABBA “thank you for the music”.

—————————————————————————————————————————————–

Maandagmorgen was het weer voorbij. Na de koffie vertrok iedereen weer richting Amsterdam. Op naar het 14e paasweekend dat volgend jaar rond 16 april zal vallen. RANJA gaat weer op pad voor een nieuwe locatie, want deze was helaas al bezet voor 2017.

Therese

Geef een reactie