Paasweekend Recreanten 2015

 11 april 2015 om 21:06 door Eric

 

Paasweekend Recreanten Oranje Nassau – 2 t/m 6 april 2015

12 Jaar geleden alweer werd het idee geboren om met de recreanten een leuk weekend te houden. Gekozen werd voor het paasweekend. Dus dit jaar alweer de 12de versie van dit gebeuren en voor de 9e keer naar Terlingen/Noorbeek, de Terlingerhoeve. In de tussentijd zijn er wat nieuwe recreanten bij gekomen en ook wat vertrokken. Inez is er voor het eerst niet meer bij dit jaar en als nieuweling verwelkomen we Jeanette. Dit jaar zou voorlopig ons laatste jaar worden in Zuid-Limburg, want de “koek is een beetje op” en RANJA vond het toch wel wat lastig worden om steeds maar weer nieuwe activiteiten te bedenken en te zoeken. Maar… ook dat is dit jaar weer goed gelukt en hebben we weer genoten van een gezellig weekend met leuke activiteiten. Hieronder het verslag.

Op donderdagavond was de ploeg voorlopig compleet. Alleen Jeanette, Peter en Gert Jan zouden vrijdagavond nog komen. Berta moest voor een familie-aangegelenheid in Peru zijn, dus zij kon er helaas niet bij zijn. Maar de rest was aanwezig: Ron/Annemieke, Jan, Ria/Roel, Anneke/Martin, Eric, Michel, Betty en Therese/Hans.

Op vrijdagmorgen stond om half 9 het ontbijt gereed en daarna werd koers gezet naar de schaapherder, waar we een “workshop” schapendrijven kregen. Na de koffie en de stuk Limburgse vlaai werd de ploeg in twee teams verdeeld en team 1 mocht als eerste beginnen om een groep van ongeveer 15 schapen binnen 8 minuten tussen een hek te krijgen. Dat bleek toch wel moeilijk te zijn, dan we in eerste instantie dachten! De schapen hadden er helemaal geen zin in en liepen alle kanten op, behalve de goede! Het lukte dan ook niet. Maar ook het tweede team kreeg het niet voor elkaar. Daarna werd een wedstrijdje “hekje opvouwen en terugzetten” gedaan. Wie had het eerste een hek verwijderd en weer terug gezet? Hier won het tweede team, maar omdat het hek niet recht stond, gingen de punten toch weer naar het eerste team. Daarna was het opnieuw de beurt aan beide teams om de schapen binnen de hekken te drijven, maar nu met hulp van een hond, Lady genaamd. We kregen uitleg hoe we Lady moesten commanderen. Lady had er erg veel zin in en kon bijna niet wachten om de schapen op te halen! Maar de kunst was om Lady zo te commanderen dat ze de schapen op een verantwoorde wijze binnenhaalde. Het tweede team mocht als eerste beginnen, maar ook nu lukte het helaas niet. Eén schaap schoot zo in de stress dat hij op de grond ging liggen en voor dood bleef liggen. Het duurde even voordat hij weer bijkwam en (gelukkig) weer ging staan. Het eerste team mocht het daarna proberen en jawel, het lukte inderdaad om de schapen binnen het hek te krijgen!

schapen04apr15

Naamloos

schapen4apr2015groot

Leuk dat het toch nog gelukt is! Daarna mochten we nog even in de schapenschuur kijken, waar heel veel schapen en lammetjes waren. Deze schapen worden met name gebruikt om natuurreservaten af te grazen op uitnodiging van Staatsbosbeheer, dus een natuurvriendelijke manier.

jan03apr15

Er waren al wat lammetjes geboren en dat geeft natuurlijk de nodige “ooh’s en aaah’s”. Helaas heeft het lammetje dat onder de warme lamp lag het niet gehaald. Deze stierf terwijl wij er waren…

Ron wist een lunchgelegenheid in Teuven. In dit lokaal was ook een groot muziekorgel te bewonderen. En te beluisteren, zolang je maar een euro in het apparaat deed.

orgel4apr15

’s Middags was er geen programma en konden we zelf invullen wat we wilden gaan doen. Sommigen gingen even naar Gulpen en of een ander stadje in de buurt. Er werden nog wat boodschappen gedaan en in het huis een borreltje gedronken tot het tijd was voor een heerlijke avondmaaltijd, bestaande uit gourmet. Heerlijk gegeten, koffie gedronken, een glaasje wijn of een biertje om daarna ons bedje op te zoeken voor een heerlijke nachtrust. Intussen waren Peter, Jeanette en Gert Jan ook gearriveerd. Peter had twee cadeautjes voor de ploeg bij zich, een vragenspelletje om mensen wat beter te leren kennen, wat soms voor hilarische antwoorden zorgde en een 1000-stukjes puzzel, waarvan we dachten dat dit wel snel in elkaar zou zitten, maar de stukjes bleken zo klein, dat het moeilijker bleek dan we eerst dachten.

 

Zaterdag stond in het teken van een volledig verzorgde dag bij een Hoeve net op de grens van België. We zouden gaan experimenteren met mergelsteen en daarna nog een spelletjescircuit volgen. Helaas was het weer erg slecht, het sneeuwde op een gegeven moment zelfs en het was koud! Maar in de schuur stonden gelukkig wel kachels en we werden aan het werk gezet met een stuk mergelsteen. Dit is een zachte steensoort, dus voorzichtigheid geboden met het bewerken hiervan.

mergel05apr2015

Maar uiteindelijk kon iedereen iets leuks maken en mee naar huis nemen. Na de lunch, bestaande uit tomatensoep, broodjes met beleg, suikerbrood en fruit, werden twee teams samengesteld voor de spelletjes. Het was ´s-middags gelukkig droog geworden. Achtereenvolgens werd voor degenen die er gisteren niet bij waren nog een poging gewaagd om schapen door poortjes te krijgen. Peter bleek een goede herder te zijn.

peter04apr2015

Schapen liepen rustig achter hem aan en zagen hem ook echt als herder. Daarna moesten we een bekertje water van een plankje opwippen en het team dat zoveel mogelijk water verzamelde had gewonnen. Leuk spelletje dat voor grote hilariteit en de nodige nattigheid zorgde! Bij Michel vloog het bekerje over het dak van het huis heen en Ron stapte zo hard op het plankje dat het bekertje met water een grote boog maakte en kapot viel op de stenen.

roel05apr2015

Daarna een mattenloop waarbij ieder team op twee matten moest proberen een parcours af te leggen, zonder van de mat te stappen. Het parcours was vanwege de regen behoorlijk nat, dus helaas ging Ron onderuit, maar gelukkig niet ernstig. Daarna een spelletje `Gaffel hangen´. Hans kwam hierbij als beste uit de bus en bleef maar liefst 19 seconden aan de gladde riek hangen!

hans04apr15

Er waren ook nog twee binnenspelletjes: “jasje uit-jasje aan” en “spijkerpoepen”. Team 1 won de wedstrijd en Hans de individuele prijs vanwege zijn gaffel-hangen. De winnaars kregen een leuke sleutelhanger met een klompje. Na nog een drankje “van het huis”, omdat het zo’n gezellige dag was, mochten we onze mergelsteen-creaties mee naar huis nemen en namen we afscheid van onze gastheer Paul. Het was een gezellige dag.

Het diner bestond uit een catering van varkenhaasjes met twee soorten saus, zelfgemaakte aardappelgratin en diverse salades. Heerlijk allemaal weer! ‘s Avonds werd, zoals gebruikelijk, gevuld met een discussie over het reilen en zeilen van ons recreantenteam. Altijd goed voor de teambuilding.

 

Zondagmorgen mocht iedereen uitslapen, maar om 9:00 uur zaten we toch weer gezellig met z’n allen aan het ontbijt.

ontbijt6apr15

De zon scheen inmiddels uitbundig. Dat hadden we nog niet meegemaakt dit weekend, dus besloten een aantal van ons een wandeling te maken uit het grote toeristenboek van Terlingen.

paard6apr15

Via weilanden, kleine paadjes (nog sompig van de regen van de afgelopen dagen) en leuke dorpjes (rondje om de kerk en een cappu in het dorpsrestaurant, waar we van een van de dorpsgasten een heel verhaal kregen over de rituelen rond het plaatsen van de Gerlachus-den) kwamen we rond de lunch weer terug bij het huis. Ondanks het uitgebreide ontbijt hadden we alweer trek gekregen van het wandelen en werd er door Martin en Therese eieren gebakken! En om in de stemming te blijven: “als er een schaap over de dam is volgen er meer”, dus iedereen aan de boterhammen met gebakken ei en spek!

’s Middags was er weer een activiteit, namelijk we werden verrast met een “workshop Djembe-trommelen” onder leiding van Jos.

djembee05apr15

Om 14:00 uur werden en een aantal Afrikaanse trommels binnen gebracht en konden we met behulp van een begeleider proberen om wat tonen uit de trommels te krijgen. De eigenaren van het vakantiecomplex waren ook uitgenodigd om hieraan mee te doen. Dit vanwege het feit dat we mogelijk voorlopig voor het laatst in hun appartementen zullen verblijven. Er werd goed geluisterd en opgelet en zo kon het gebeuren dat we de laatste sessie van trommelmuziek toch redelijk eensgezind konden doen. Het klonk nog best wel goed! ( beluister en bekijk het fragment: https://youtu.be/82IwFaPBmrU ). Of via deze link:

trommel5apr15

Een gezellige middag die werd afgesloten met een borreltje, jawel (!), in de zon

buiten05apr14

paasw05apr15

(het is dit paasweekend weer gelukt om buiten te kunnen zitten) en ’s-avonds een heerlijk Chinees Buffet. Ook hiervoor was de familie Wouters uitgenodigd.

eten5apr15

Na het avondeten nog een kopje koffie en de laatste glaasjes wijn en bier. Redelijk op tijd werden de diverse slaapkamers opgezocht. Tenslotte was het al twee avonden hiervoor erg laat geworden!

 

Maandagmorgen was het weer tijd om de spullen te pakken, de kamers op te ruimen, de auto’s te vullen en na een laatste kopje koffie met een heerlijke vlaai, gesponsord door Peter, konden we de thuisreis weer aanvaarden. Maar niet eerder dan dat een aantal van ons nog onderweg een heerlijk portie Asperges “bij de boer” hebben opgehaald. En toen was het 12e paasweekend toch echt voorbij!

Therese

NB Bekijk de foto’s via onderstaande link:

https://onedrive.live.com/redir.aspx?cid=31064a5ec5e58195&page=play&resid=31064A5EC5E58195!7735&parId=31064A5EC5E58195!108&type=5&authkey=!AOBGASfhtoaN-LA&Bsrc=Photomail&Bpub=SDX.Photos

 

Geef een reactie