Korfballeague progamma + nieuwe regels

 20 oktober 2019 om 22:09 door Eric

Klik op deze link voor het leagueprogamma

of deze link :  Progamma korfballeague

En voor de nieuwe bijbehorende spelregels klik op onderstaande link:

Spelregels Korfballeague

Of klik op deze link

Of lees hieronder:

De spelregelexperimenten op een rijtje: 1. Een groene kaart, gecombineerd met een tijdstraf van vijf minuten.
2. Een wedstrijd wordt geleid door twee scheidsrechters.
3. Een strafworp wordt genomen door degene wiens doelkans verloren gaat. Proces
KNKV-directeur Kees Rodenburg over het proces rondom spelregelexperimenten en spelregelwijzigingen: “De Internationale Korfbalfederatie (IKF) stelt de spelregels vast. Voordat een spelregel gewijzigd wordt, vinden er experimenten plaats. De IKF oordeelt of een aangevraagd experiment plaats mag vinden en verlangt hierbij een goede evaluatie van de betreffende bond. Naar aanleiding van de evaluatie kan de IKF besluiten een spelregelexperiment om te zetten in een spelregelwijziging. Experiment 1 komt volledig uit de koker van het KNKV. De experimenten 2 en 3 zijn mede ingegeven door de IKF.” Toelichting spelregelexperimenten
De drie experimenten, nader verklaard door Rodenburg:

Groene kaart en tijdstraf
“Met dit experiment spelen we in op een grote behoefte onder spelers, coaches en scheidsrechters. We voeren al tien jaar lang een discussie over de strafmaat bij een gele kaart en eigenlijk waren alle partijen het altijd eens, dat het ongewenst is dat de straf in de daaropvolgende wedstrijd wordt uitgezeten. Ook werd geconstateerd dat bij scheidsrechters de terughoudendheid om geel te geven toenam. We willen juist een zuivere sport en denken dit nu met de groene kaart en de tijdstraf te bereiken. Vervelende overtredingen, die net niet zwaar genoeg voor geel zijn, kunnen nu worden bestraft met een groene kaart en de daaraan gekoppelde vijf minuten tijdstraf. Dit kost het team van de overtreder minimaal één wissel en in het geval van terugbrengen van de bestrafte speler twee wissels. Een tweede groene kaart is niet mogelijk, dan volgt een gele kaart. Geel is ook een tijdstraf. Twee keer geel of direct rood betekent douchen. Er verandert dus niets aan ons reglement in zake geel en rood en bijbehorend strafrecht. Direct geel wordt in dit experiment iets zwaarder bestraft, omdat er ten opzichte van nu een tijdstraf bovenop komt.”

Twee scheidsrechters
“Het korfbalspel wordt steeds intensiever. Er gebeurt op hetzelfde moment van alles in het voorveld en onder de korf. De taak van de assistent-scheidsrechter wordt steeds zwaarder, hij of zij wordt een soort tweede scheidsrechter. Daar is hij of zij echter niet voor opgeleid. Experimenten bij de Korfbal Challenge en ervaringen in België hebben ons geleerd dat je dan twee scheidsrechters van het hoogste niveau moet inzetten. Dat gaan we dit seizoen dus doen.”

Strafworp door degene wiens doelkans verloren gaat
“De IKF wil vanuit gelijkwaardigheid graag op het hoogste niveau experimenteren met het laten nemen van de strafworp door de speler wiens doelkans verloren gaat. De federatie heeft alle landen gevraagd om dit komend seizoen in de hoogste competitieklasse toe te passen. Aan de hand van deze evaluatie beslist de IKF of dit eventueel een spelregel wordt voor het hele korfbal. Het KNKV steunt het beleid om korfbal als gelijkwaardige sport te profileren. De strafworp is in tegenstelling tot de vrije bal een relatief eenvoudige schotvorm, door iedereen aan te leren. Uit de ervaringen opgedaan tijdens de Korfbal Challenge weten wij dat het scoringspercentage onveranderd hoog blijft.

Fotograaf: Rene van Dam, Korfbalfoto.nl

Geef een reactie