Korfbal Challenge

 19 december 2018 om 00:11 door Eric

De finale, voorafgaand een interview met Kees Rodenburg. Ik Deel zijn mening over de vaste posities bij vrije worp; vrije bal bij overtreding opbrengen bal in verdcedigingsvak; tijdklok start in de verdediging. Invoeren maar.

Livestream finale:

https://www.youtube.com/watch?v=XuIHXaqRc4U&feature=youtu.be

——————————————————————————————————

De livestream van 29 dec:

https://www.korfbal.nl/nieuws/livestreams-korfbal-challenge-dag-3

—————————————————————————————–

De livestreams: van 28 dec.

https://www.korfbal.nl/nieuws/livestreams-korfbal-challenge-dag-2-0


29-12-2018 update

Er zijn nu diverse wedstrijden gespeeld. Ik heb vooral genoten van Suriname. Leuk om Gerald van Dijk te zien schitteren.

De spelregel experimenten zijn toegepast.

Blijkt bij de spelhervatting gewoon te worden gehinderd. En is daardoor gelijk geworden aan de spelhervatting bij geen overtreding.

De schotklok start in de verdediging. Blijkt inderdaad een zware taak voor de bediener. Vaak wordt de klok te laat gestart.

Schotklok na aanvallende rebound naar 15 sec. Blijkt soms een nadeel; zeker als de klok op bv 23 sec staat; men schiet, vangt af en de klok gaat naar 15 sec. Dit kan nooit de bedoeling zijn. Zo wordt de aanvaller gestraft voor zijn schotpoging.

Overtreding bij opbrengen van de bal wordt bestraft met vrije bal in het andere vak. Prima regel. Ook maar gelijk invoeren bij het wedstrijdkorfbal.

Hinderlijk. Die ritmische dreun bij de strafworp. Stoppen daarmee.

Strafworp/Vrije bal. degene, tegen wie de overtreding wordt begaan, moet deze nemen. Ben ik geen voorstander. Zeker bij de vrije bal is dit een nadeel. Moet men maar geen overtreding maken.

Eric.

——————————————————–

Zie voor de info over de challenge:

https://www.korfbal.nl/korfbalchallenge

——————————————————————————————————

Spelregelexperimenten.

Ook dit jaar worden er experimenten gedaan met spelregels. En dat zijn er best veel.

De proef dat de schotklok gaat starten op het moment dat de verdediging de bal onderschept, vind ik  interessant. Want dan heeft het zin om het opbrengen te verstoren, en spelophouden door traag opbrengen is dan ook over. Ik hoop dat deze proef gaat slagen. Ik vraag me wel af of dit nog bij is te benen voor de schotklok bediener.

De schotklok na een aanvallende rebound (met raken korf) wordt 15 seconden. Dat wil ik wel eens zien. Achterverdedigen wordt hierdoor nog lucratiever om zo tijdnood met noodschot te creëren.

En het direkt mogen schieten uit een spelhervatting is een link experiment, zeker dicht bij de korf.

We zijn benieuwd.

Op onderstaande link vind je alles over experimenten en het toernooi zelf:

https://www.korfbal.nl/korfbalchallenge

Eric


Experimenten belicht door www.korfbal.nl

Traditiegetrouw wordt er tijdens de Korfbal Challenge geëxperimenteerd met de spelregels. In nauw overleg met en met toestemming van de IKF is er een aantal regels waarmee van 27 tot en met 30 december tijdens het avondprogramma zal worden geëxperimenteerd. De meeste regels zijn niet nieuw voor de Korfbal Challenge. Opvallendste wijziging: de schotklok gaat lopen op het moment van gecontroleerd balbezit (dus ook in de verdediging), en wanneer de korf wordt geraakt zal de schotklok terug worden gezet op 15 seconden.

Het experiment van de schotklok terugzetten naar 15 seconden was een lang gekoesterde wens vanuit het KNKV, maar kon pas dit jaar technisch mogelijk gemaakt worden. Dit jaar kwam ook het officiële verzoek vanuit de IKF voor dit experiment.

Tijdens het avondprogramma van de Korfbal Challenge wordt tevens gespeeld in vier kwarten van tien minuten. Dit is de internationale opzet die past bij een toernooi als de Korfbal Challenge waarom de deelnemers vier dagen achtereen spelen.

Bekijk alle wijzigingen hier.

Let op: Deze experimenten worden alleen gebruikt tijdens het avondprogramma van de Korfbal Challenge.

Datum: 24 december 2018 – 17:59 uur

Geef een reactie