Experiment senioren breedtekorfbal

 24 juni 2020 om 22:20 door Eric

Halverwege de jaren ’80, toen ik bij Swift (A) een pupillenploegje trainde, was het een doodzonde om niet 4 om 4 (4 meisjes,4 jongens) te spelen. Later werd het oogluikend toegestaan; daarna gemeengoed.

Nu gaan we dit dus ook bij de senioren doen in de breedtesport. Nou zou dame als heer nog wel kunnen. Maar bij heer als dame, haalt de noodlijdende ploeg voordeel tov 4 om 4.

Eric

——————————————————————————————————————

Lees het bericht van het KNKV.

Het Bondsbestuur heeft in zijn vergadering van 8 juni 2020 de volgende richtlijnen, als bedoeld in artikel 1 lid 3 en artikel 5 lid 2 van het reglement van wedstrijden, vastgesteld ten aanzien van de toepassing van spelregels voor wedstrijden in het breedtekorfbal bij de seniorencategorie.

Een gemengde ploeg bestaat uit vier speelsters en vier spelers. De sekseverdeling mag in het breedtekorfbal worden losgelaten, indien er met hesjes wordt gespeeld, zodat het twee tegen twee principe blijft gehandhaafd. Als aanvullende voorwaarde geldt daarbij dat een speler of speelster in dezelfde wedstrijd altijd als dame of heer blijft spelen.

Dit experiment is van toepassing op het competitieseizoen 2020-2021 en zal tussen 1 mei 2021 en 1 juni 2021 geëvalueerd worden.

Dit besluit treedt in werking op 1 juli 2020.


 

Achtergrond bij dit bestuursbesluit
Normaliter is de deadline voor opgeven van competities de laatste jaren 1 juni. Op 29 april hebben we er voor gekozen om deze termijn te verlengen, vooral omdat de trainingen net weer van start mochten gaan, en dat wellicht goed zou zijn voor het ledenbehoud. Dat wordt ook bevestigd vanuit signalen vanuit de verenigingen.

De afgelopen twee weken is het KNKV via zowel de competitiemedewerkers als via de verenigingsadviseurs met grote regelmaat bevraagd over de mogelijkheden om in navolging van de jeugdcategorieën ook in het senioren breedtekorfbal toe te staan dat er met ongelijke geslachtsverdeling gespeeld wordt.

Voorgaande jaren was dit veel beperkter, navraag bij verenigingen leert dat dit twee redenen heeft, veel jonge senioren zijn het vanuit de jeugd gewend en hebben scheve leeftijdsverhouding die door de jaren heen is ontstaan en/of dat verenigingen al ongelijke seniorenteams hadden qua verhoudingen. Het Bondsbestuur wil nu in het kader van ledenbehoud komend seizoen in breedtekorfbal de lijn van A-jeugd doortrekken naar de senioren, bij wijze van experiment. Dit experiment zal na de zaalcompetitie geëvalueerd worden.

Met vriendelijke groeten,
Remco Winter
Hoofd Competitie & Arbitrage

KONINKLIJK NEDERLANDS KORFBALVERBOND

Geef een reactie