NEDERLAND OVERTUIGEND WERELDKAMPIOEN

 5 augustus 2019 om 23:31 door Eric

NEDERLAND WERELDKAMPIOEN.

GEFELICITEERD NAMENS ORANJE NASSAU

————————————————————————————————————

Routiniers leiden TeamNL Korfbal naar ruime zege en tiende wereldtitel
TeamNL Korfbal
Terug

Nederland heeft op het WK in Zuid-Afrika z’n favorietenrol waargemaakt. In de finale versloeg TeamNL Korfbal België met 31-18. Het is de tiende wereldtitel voor Oranje, dat alleen in 1991 de WK-zege aan de aartsrivaal moest laten.
Tegen België, dat met een golden goal tegen Chinees Taipei de finale haalde, startte TeamNL Korfbal in dezelfde opstelling als tegen China. Eerste aanval: Esther Cordus, Marjolijn Kroon, Mick Snel, Erwin Zwart. Eerste verdediging: Barbara Brouwer, Celeste Split, Laurens Leeuwenhoek, Nick Pikaar. Routiniers
Het waren de routiniers die TeamNL Korfbal in de beginfase de weg wezen. De eerste acht treffers kwamen uit handen van de spelers, die aan hun derde WK-finale bezig waren: Split, Kroon, Leeuwenhoek en Snel. Met name Split liet zich in scorend opzicht gelden. Na de 1-0 van Kroon, uit haar eerste schot, maakte Belgie nog gelijk. Vervolgens liep TeamNL Korfbal uit en eindigde het eerste kwart bij 9-4. In het tweede kwart wist België, met een uitblinkende Saar Seys, het verschil terug te brengen naar vier goals. Vervolgens liep Oranje uit naar 16-9 en was de wedstrijd gespeeld. In de slotseconde van de eerste helft scoorde Mick Snel een fraaie buzzerbeater, die – in tegenstelling tot eerder in het toernooi – binnen de tijd was: 20-10 ruststand. Celeste Split (6) en Marjolijn Kroon (4) gingen als topscorers de kleedkamer in. TeamNL Korfbal, de absolute titelfavoriet, had zichzelf tot doel gesteld om uit te blinken in de finale. Aanvallend liet het goed korfbal zien, maar verdedigend was het in de eerste helft niet optimaal. Op de stand 14-9 bracht Scholtmeijer Olav van Wijngaarden voor Erwin Zwart en Jessica Lokhorst voor Barbara Brouwer. De ruststand was 20-10 en na de hervatting liep een vrij spelend TeamNL Korfbal iets uit. In de tweede helft kwamen ook Harjan Visscher, Olav van Wijngaarden, Fleur Hoek en Daan Preuninger aan spelen toe. Visscher, Hoek en Preuninger lieten zich ook gelijk in scorend opzicht zien. Bij 31-18 floot Steve Jones uit Wales voor het einde en kon TeamNL Korfbal het feest vieren. Split kroonde zich met zeven treffers tot topscorer,Leeuwenhoek was vijfmaal trefzeker en Kroon kwam tot vier goals. World Games
De derde plek was voor Chinees Taipei, dat China versloeg (25-16). Duitsland werd vijfde ten faveure van WK-debutant Suriname (16-8) en Tsjechie won van Portugal in de strijd om de zevende plek (17-16). Aan dit WK deden voor het eerst twintig landen mee en de top acht heeft zich direct geplaatst voor de World Games in 2021 in het Amerikaanse Birmingham. Meer over het WK op korfbal.nl/wkc2019.
Datum: 10 augustus 2019 – 17:20 uur
Door: Redactie korfbal.nl
Fotograaf: Marco Spelten, Actiefotografie.nl

Wereldkampioen: reacties uit Durban

TeamNL Korfbal

TeamNL Korfbal liet zaterdag tegen België zien wie de terechte wereldkampioen is. Korfbal.nl verzamelde na afloop van de finale in Durban enkele reacties.

Esther Cordus en Nick Pikaar stonden allebei in de basis. Voor Cordus was het haar eerste WK-finale, Pikaar mocht in 2015 al invallen. Weggeplukt uit het feestje in het hotel blikken zij terug op de zege op Belgiië. “Het was een goede wedstrijd”, vindt Pikaar. “Ik vond het heel bijzonder”, vertelt Cordus.

De interviews met bondscoach Wim Scholtmeijer en Jessica Lokhorst en Jordi Pasma volgen, net als de aftermovie van de finaledag. Het media-overzicht – met daarin meerdere video’s – vind je op korfbal.nl/wkc2019.

Datum: 11 augustus 2019 – 02:00 uur
Door: Redactie korfbal.nl

————————————————————————–

Zaterdag 10-08 . 16.00.u. Finale

NEDERLANDBELGIE …….31-18

(livestream)

—————————————————————————

TeamNL Korfbal langs China, België met golden goal naar finale

TeamNL Korfbal

Met een 27-12 overwinning op China heeft TeamNL Korfbal zich geplaatst voor de WK-finale. Daarin ontmoet het België, dat een golden goal nodig had om af te rekenen met Chinees Taipei (20-19).

Bondscoach Wim Scholtmeijer stuurde tegen China, van coach Ben Crum, de volgende acht het veld in: Esther Cordus, Marjolijn Kroon, Mick Snel en Erwin Zwart in de eerste aanval. Eerste verdediging: Barbara Brouwer, Celeste Split, Laurens Leeuwenhoek en Nick Pikaar.

TeamNL Korfbal kwam op 1-0 en 2-1 door Snel en Brouwer, Jing Zhao en Xi Wang maakten gelijk. Vervolgens liep de titelfavoriet weg bij China, dat voor het eerst tot de halve finale van een WK reikte. Via 10-2 werd een 14-4 ruststand bereikt.

Bij de stand 17-5 in het derde kwart verving Scholtmeijer het vak van Snel door Fleur Hoek, Jessica Lokhorst, Harjan Visscher en Olav van Wijngaarden. In het andere vak kwam Daan Preuninger in de plaats van Laurens Leeuwenhoek. Eindstand: 27-12 Topscorers aan de kant van Nederland waren Brouwer, Pikaar en Leeuwenhoek, allen met vier treffers.

Scholtmeijer: “Voor ons was dit een opmaat naar de finale. Het was een wedstrijd waarin we goede momenten afwisselden met mindere.” Over de andere halve finale: “Dat was een kraker van een pot. Chinees Taipei leek al dood en begraven, maar knokte zich toch nog terug. Over de hele wedstrijd vond ik België de verdiende winnaar. Wij zijn ook blij met de Belgen in de finale. Deze wedstrijd heeft voor ons de meest sentimentele waarde.”

Golden goal Courtens bezorgt België finale
De andere halve finale, tussen België en Chinees Taipei, kende een 19-19 eindstand. Een golden goal moest de beslissing brengen en nadat Chinees Taipei in de eerste aanval niet tot scoren kwam, bezorgde Lars Courtens België met een afstandsschot de felbegeerde finaleplek.

Zo kon Chinees Taipei, dat knap terugkwam in de wedstrijd, de prestatie tijdens de World Games in 2017 niet herhalen en gaat de WK-finale ‘gewoon’ weer tussen Nederland en België. In deze onderlinge eindstrijd was Nederland al negen keer de sterkste, België was dat in 1991.

De finale wordt zaterdag om 16.00 uur gespeeld. Meer over het WK op korfbal.nl/wkc2019.

Datum: 8 augustus 2019 – 20:15 uur
Door: Redactie korfbal.nl

————————————————————————————————————————

Halve finale TeamNL Korfbal
8 aug. 19.00 uur: TeamNL Korfbal – China (livestream)


Nederland – China. Dat is donderdagavond het affiche van één van de twee halve finales op het WK in Zuid-Afrika. TeamNL Korfbal had vanavond geen moeite met Duitsland, vorig jaar nog verliezend EK-finalist. Bij rust was het 13-3, eindstand 25-9. De andere halve finale gaat donderdag tussen Chinees Taipei en België.

In het duel tegen Duitsland bestond de eerste aanval uit: Barbara Brouwer, Celeste Split, Laurens Leeuwenhoek, Nick Pikaar. Eerste verdediging: Esther Cordus, Marjolijn Kroon, Mick Snel, Erwin Zwart.

Vrouwengoals
Met haar derde balcontact zorgde Brouwer van ver voor 1-0, waarna Lea Sander namens Duitsland de stand gelijktrok. Na de 2-1 van Cordus wist Duitsland niet meer in de buurt te komen van Nederland, dat verdedigend veel druk gaf. De laatste score voor rust (13-3) werd gemaakt door Kroon, die vijf van de acht vrouwengoals in de eerste helft maakte.

In de tweede helft liet TeamNL Korfbal de teugels wat vieren. Bondscoach Wim Scholtmeijer startte het vierde kwart met Daan Preuninger op de plek van Zwart. Het andere vak werd compleet vervangen door Fleur Hoek, Jessica Lokhorst, Harjan Visscher en Olav van Wijngaarden.

Van Wijngaarden scoorde de 25-9, vier minuten later gevolgd door het eindsignaal van Dan Lin Huang uit Taiwan. Kroon werd met zes goals topscorer.

Over de halve finale, zie volgende link:

https://www.korfbal.nl/nieuws/‘china-halve-finale-wk-een-goed-teken’

Nederland – China
TeamNL Korfbal speelt donderdag om 19.00 uur de halve finale tegen China, dat bij diens derde WK-optreden voor het eerst tot de laatste vier reikt. In 2015 werd China zevende en bij het debuut in 2011 elfde. China was in de kwartfinale met 25-21 te sterk voor Portugal, dat op het EK in 2018 nog de bronzen plak veroverde. Bij rust was het al 15-12 voor de ploeg van professor Ma en de ervaren Nederlandse coach Ben Crum.

Chinees Taipei – België
De andere halve finale gaat tussen Chinees Taipei en België. Chinees Taipei won in een enerverend duel van Suriname. Na het derde kwart stond het 16-14 en in een spannende en fysieke eindfase wist Suriname, dat het moest stellen zonder de geblesseerde Nisha Verwey (achillespees), niet meer langszij te komen: 20-18. Suriname wilde het land trots maken en zich plaatsen voor de World Games en is in beide geslaagd.

België versloeg Tsjechië op eenvoudige wijze. Na een 12-4 ruststand eindigde deze kwartfinale in een 27-10 overwinning voor de verliezend finalist van het vorige WK. Het duel Chinees Taipei – België begint donderdag om 17.15 uur.

Meer over het WK op korfbal.nl/wkc2019

Datum: 6 augustus 2019 – 20:25 uur
Door: Redactie Korfbal.nl

…………………………………………………………………………………………………………………………………..


Met een eenvoudige overwinning heeft TeamNL Korfbal zich geplaatst voor de kwartfinale van het WK in Zuid-Afrika. Ierland, de beste nummer vier van de poulefase, moest er met 34-7 aan geloven. Dinsdag ontmoet het Duitsland, de nummer twee van het afgelopen EK.

Bondscoach Wim Scholtmeijer koos in de eerste aanval voor Jessica Lokhorst, Fleur Hoek, Olav van Wijngaarden, Harjan Visscher. Eerste verdediging: Marjolijn Schenk, Frieswijk, Daan Preuninger, Jordi Pasma.

Visscher was met zijn eerste poging trefzeker, waarna Hoek binnen een minuut voor de 2-0 zorgde. Stewart Mcconvery maakte uit een strafworp de 2-1, maar vervolgens moest de nummer tien van het afgelopen EK toezien hoe Nederland een groot reboundoverwicht had en veelvuldig kon combineren. Bij rust was het 21-3 en was de volledige basisacht tot scoren gekomen.

Met Visscher en Preuninger van vak gewisseld – door het in- en uitwisselen van Leeuwenhoek en Snel – begon TeamNL Korfbal aan de tweede helft. Daarin kwam het nog dertien keer tot scoren. Bij Ierland deed Shay Conroy, speler van Nic. tien minuten mee. Hij zetten de laatste score op het bord: 34-7. Bij TeamNL Korfbal maakte Preuninger zeven treffers. Visscher, Van Wijngaarden en Pasma wisten allen zes keer de korf te vinden.

Scholtmeijer: “Dit was een wedstrijd tegen de nummer twintig van de wereld. Doordat we dit toernooi niet met een A- en B-poule werken, weet je dat ergens in het toernooi de toplanden tegen de mindere goden uitkomen. Daar heeft eigenlijk niemand iets aan; de andere uitslagen van vandaag waren allemaal vergelijkbaar met die van ons. We wilden met veel energie en plezier spelen en dat is goed gelukt. Wij wensen de Ieren veel succes in de komende wedstrijden, die voor hun denk ik ook belangrijker zijn dat dit duel.”

Nederland – Duitsland
TeamNL Korfbal neemt het in de kwartfinale op tegen Duitsland, dat veel te sterk was voor Polen. Duitsland stond tijdens het afgelopen EK nog verrassend in de finale, waarin het moest buigen voor Nederland. Bij winst op Duitsland speelt TeamNL Korfbal de halve finale tegen de winnaars van de duels China–Slowakije en Portugal-Catalonië.

Kwartfinale TeamNL Korfbal
6 aug. 19.00 uur: TeamNL Korfbal – Duitsland (livestream)

In de andere helft van het schema won Chinees Taipei, nummer twee op de IKF-ranking, diens achtste finale met 42-22 van Japan. In de kwartfinales ontmoet het de winnaar van de strijd tussen Engeland en Suriname. België was te sterk voor Engeland en neemt het nu op tegen de winnaar van het duel tussen en Tsjechië en Australië.

Alle WK-informatie vind je op korfbal.nl/wkc2019.

(bron www.korfbal.nl)

———————————————————————————————————————–

1 aug – WK in Zuid Afrika.

Zie voor info:

https://www.korfbal.nl/node/20224

of

https://teamnl.org/toernooien/wk-korfbal-durban

TeamNL Korfbal neemt het in de groepsfase op tegen Nieuw-Zeeland, Catalonië en Tsjechië. Het programma ziet er voor Oranje als volgt uit:

1 augustus, 11.00 uur TeamNL Korfbal – Nieuw-Zeeland
2 augustus, 13.45 uur TeamNL Korfbal – Catalonië
3 augustus, 13.45 uur TeamNL Korfbal – Tsjechië.

Het hele programma vind je op de website van het IKF.
TeamNL Korfbal volg je ook via Instagram.

 

————————————————————————————————————————-

De mening van directeur Rodenburg over het toernooi:

https://www.korfbal.nl/nieuws/rodenburg-china-suriname-absolute-hoogtepunt?fbclid=IwAR14q-ocfjy9Vvlmwp7PdKRSyDqnweVUMrS5YkbKwQxVcdIB5eVrUyNgRGQ

————————————————————————————————————————

Red: Nederland doet er verstandig aan om over te gaan tot taktisch spel i.p.v. de galleryplay van de poolfase.

Geef een reactie